Feelgood thema's


De Feelgood Workshops van Toolz Trainingen hebben thema's die ons allemaal bezig houden maar waar we lang niet altijd voldoende aandacht aan besteden, we leven tenslotte in een complexe tijd en wereld, waarin er veel van ons wordt gevraagd. We gunnen ons nauwelijks de tijd om na te denken over wie we nou eigenlijk zijn, waar onze krachten en kwaliteiten liggen, welke koers we willen varen en waar we nou echt blij en gelukkig van worden in het leven. Welke wensen en ambities heb je? Wat zijn jouw drijfveren? Waarin wil je groeien en beter worden? Allemaal hele legitieme vragen waarop we de antwoorden vaak niet zomaar weten.

In deze serie workshops gaan we op zoek naar jou persoonlijke antwoorden op deze vragen. Interessante theorieën, leuke uitdagende oefeningen en creatieve opdrachten helpen jou inzicht te krijgen en geven voldoende tools en handvatten om daarmee in de praktijk van het dagelijks leven aan de slag te gaan. Even stil staan om daarna weer doelgericht verder te kunnen.

Tussen de workshops onderling is veel samenhang. De een gaat verder waar de ander ophoudt. Het ene thema versterkt het andere! Daarom worden de workshops bij voorkeur in een serie van vier tot zes bijeenkomsten gegeven en bepalen de deelnemers zelf het programma door een keuze te maken uit  de onderstaande onderwerpen.

 

Een workshop beslaat een dagdeel van vier uur.

 

 

 

 

wat maakt jou gelukkig!

Geluk is een onderwerp wat de gemoederen al eeuwen lang bezig houdt. En meer dan ooit wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar geluk. Over de hele wereld. Niet zo heel gek want gelukkig zijn en worden willen we tenslotte allemaal.

Natuurlijk is ons "geluk" ook afhankelijk van een aantal primaire factoren. We willen ons veilig voelen, voldoende financiële middelen hebben, scholing en schone lucht. Maar we kunnen zelf ook actief zijn. Want geluk is niet iets wat ons overkomt of aan komt waaien maar iets waar je aan kunt bouwen. Niet omdat het moet, want niemand moet gelukkig zijn, maar omdat je het wilt. En dat is waar het om draait in deze workshops: wat maakt jouw gelukkiger? Dat gaan we aan de hand van leuke, creatieve en inspirerende werkvormen samen onderzoeken.

De workshop rond geluk bestaat uit twee bijeenkomsten: 1.0 en 1.1


"nee" is ook een antwoord

Zeggen wat je denkt zonder daarmee anderen te kwetsen. Oprecht jezelf zijn en je mening durven geven. "Nee" kunnen zeggen zonder dat je bang bent vriendschappen kwijt te raken. Jezelf niet altijd wegcijferen voor anderen maar opkomen voor je eigen belangen, wensen en behoeften. Dat is assertief zijn. En assertief zijn is soms heel lastig!

Het vraagt vooral veel geduld en oefening. Met kleine stapjes leer je meer vastberaden en volhardend te zijn. Dat is zeer de moeite waard, want een beetje assertiever in het leven staan levert je zoveel voordelen op. Meer durf en lef! Meer jezelf durven en kunnen zijn! Krijgen wat je wilt.

In deze workshop gaan we onderzoeken op welke vlakken je wat assertiever wilt zijn en wat je op zowel korte als lange termijn zou kunnen doen om dit aan te pakken!


het leven door een roze bril

Wie zich optimistisch opstelt wordt gelukkiger, gezonder en succesvoller. 

Ieder mens krijgt met tegenslagen te maken. Elke dag zijn er wel kleine zaken die niet gaan zoals je graag zou willen en soms maken we ergere ingrijpende zaken mee. Iedereen heeft in zijn leven te maken met verdriet, boosheid en andere negatieve emoties. Maar mensen die een positieve kijk op het leven hebben zijn in staat om sneller te herstellen bij tegenslag. Optimisten zijn veerkrachtiger dan pessimisten. Optimisten hebben het vertrouwen in zichzelf dat ze over de kracht en mogelijkheden beschikken om zich er doorheen te slaan.

Veel mensen blijven hangen in negatieve gedachtes of gevoelens, waardoor hun kwaliteit van leven minder goed is dan deze kan zijn. 

Optimisme is het besef dat jij invloed hebt. Weten wat je wilt bereiken en hoe je dat kan laten lukken. In deze workshop gaan we aan de slag met positief denken en hoop op de toekomst! 


minder hard en meer hart voor jezelf

Aardig zijn voor anderen is vaak veel gemakkelijker dan aardig zijn voor ons zelf. Aardig zijn als je, merkt dat iemand verdriet of pijn heeft, als iemand onzeker is of een fout heeft gemaakt. Steun bieden aan iemand de het moeilijk heeft of heeft gefaald.

Voor ons zelf zijn we vaak meedogenloos. We  hebben kritiek op allerlei tekortkomingen, fouten en gebreken. We zetten centraal wat we 'verkeerd" hebben gedaan in plaats van goed.

Maar het leven wordt zoveel fijner als we voor ons zelf ook wat milder zouden zijn. Als je accepteert en ook respecteert dat dingen niet altijd gaan zoals je zou willen. Dat je te maken krijgt met verlies, fouten en frustraties. Dat je misschien wel je eigen idealen over jezelf een beetje moet bijstellen. Loslaten dat je niet perfect bent en gewoon wat aardiger voor jezelf worden.

In deze workshop gaan we kijken hoe je je brein de baas kan worden en zorg, liefde en aandacht kan besteden aan jou zelf!

 

wat zijn jouw kwaliteiten?

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf hebt. Het is het vertrouwen dat je op eigen krachten taken en mogelijke hinderpalen aankan. Zelfvertrouwen werkt positief door in alle aspecten van je leven. Daarom is zelfvertrouwen de belangrijkste basis voor jou als persoon. Met zelfvertrouwen kan je goed met je successen en vooral met tegenvallers in je leven omgaan. Een belangrijke pijler van zelfvertrouwen is bewust zijn van je eigen kwaliteiten en vaardigheden. En daar gaan we in deze workshop dan ook mee aan de slag.


zet je ambities en dromen om in actie!

Iedereen die gemotiveerd is om wat van zijn leven te maken stelt zich bepaalde doelen. Heeft ambities en dromen. Groot of klein. Om de wereld te verbeteren, een studie te gaan volgen, een carrière switch te maken of gezonder te gaan leven.

Het hebben van een beetje ambitie is een gezonde manier om zin te geven aan je leven en aan persoonlijke ontwikkeling te werken.

Toch gebeurt het vaak dat we uiteindelijk helemaal niet in actie komen.  We blijven hangen in dromen en komen niet toe aan doen! Zo jammer!

Om tot actie te komen moeten we dus gewoon gaan durven doen. En daar gaan we in deze workshop mee aan de slag: doen!

 

 


gezinsmanagement voor moderne, werkende moeders!

Het modern moederschap zit wel een beetje raar in elkaar. Dit is een generatie van vrouwen die, zonder klagen, de zorgzaamheid van hun moeders combineren met het keiharde werken van hun vaders. We zijn meer gaan werken maar nauwelijks minder gaan zorgen.

Deze generatie moeders wil alles: de beste moeder zijn, de leukste partner, de hoogste baan en het schoonste huis hebben, de liefste vriendin, dochter en buurvrouw zijn. 
We hebben nou eenmaal een huishouden en een sociaal leven. Er moet gekookt worden en gewassen en gestreken en geknuffeld en getroost. We hebben, als moderne vrouwen, nu eenmaal veel ballen in de lucht te houden.

Doel van deze workshop is stil te staan bij verschillende manieren waarop je met tijd en je gezin om kan gaan. Je krijgt tools aangereikt om rust in huis, orde en samenwerking te bewerkstelligen. We zoemen in op het stellen van prioriteiten en de waarden die jij belangrijk vindt voor jezelf en jouw gezin. We gaan op zoek naar inzichten om de druk een beetje van de ketel te halen. En aan het eind van de workshop ga je naar huis met jouw eigen plan….. wat ga je anders doen?

weten waar je goed in bent!

Als we aan talent denken, komen er al snel voorbeelden van wonderkinderen in ons op. Maar talenten hoeven niet altijd groots en meeslepend te zijn. Iedereen heeft iets waarin hij/zij kan uitblinken.

Toch hebben de meeste van ons daar zelf maar weinig kijk op. Jammer, want:

 

Je gaat stukken beter functioneren als je je bewust wordt van je talenten en ze meer gaat benutten. Maar nog belangrijker: je wordt er gewoon gelukkiger van. Je voelt je tevreden, prettig en krijgt energie.

 

Hoe kom je er nou goed en het liefst een beetje objectief achter wat je talenten zijn? 

Deze workshop helpt je op zoek te gaan naar jouw talenten. Door middel van inzicht gevende opdrachten. Er niet al teveel over nadenken maar er vooral mee aan de slag gaan.


focussen op waar je naar toe wilt

Soms worden we overvallen door de vraag: Moet het allemaal niet een beetje anders? Wat minder lang doorwerken, wat meer buiten zijn! Meer etentjes met vrienden en lang natafelen. Minder tijd achter de computer en meer tijd doorbrengen met geliefden. Minder haast, minder stress, minder tv. Meer quality time. Meer stilstaan bij wat je nou echt belangrijk vind in het leven en jezelf de vraag stellen: "doe ik wel wat ik wil doen?"

Fantaseren over een over de leuke kanten van een heringericht leven is heerlijk. Maar het daadwerkelijk over een andere boeg gooien is niet zo makkelijk. Al snel worden je plannen en goede voornemens achterhaald door de realiteit van het dagelijkse leven en schakelen we weer over op de automatische piloot. We zitten al snel  weer vast in onze vaste patronen. We stappen weer net zo makkelijk in dezelfde valkuilen als altijd en gaan botsingen en “moeilijk” doen liever uit de weg.

Het inzetten van verandering gaat  dus niet zo maar. Je moet namelijk weten wie je wilt zijn. En daar heb je zelfonderzoek en een beetje zelfreflectie voor nodig. Daar gaan we mee aan het werk. Wie je wilt zijn is de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen om in beweging te komen. 


zingeving op de werkvloer; tevreden naar huis!

Ieder mens heeft de behoefte om waardevol te zijn en waardevolle dingen te doen. Het woord ‘zin’ betekent: gevoel, verlangen, verstand, geheugen, betekenis en nut.

Langzamerhand groeit het besef hoe belangrijk zingeving is in alle aspecten van het leven, dus ook in het werk.

Zingeving is in vrijwel elk beroep te vinden.      Dat hoeft helemaal niet hoogdravend te zijn. Klanten helpen aan de telefoon, of een product verkopen waar je zelf in gelooft, kan veel  voldoening geven. Zingeving ontstaat door tal van kleine dingen maar ook door aspecten als je verbonden voelen met je collega's en het gevoel bij te kunnen dragen aan een groter geheel.

 

In deze workshop onderzoeken we hoe dat bij jou in je werk zit. Wordt je voldoende gezien, gehoord en gewaardeerd? En wat kan je zelf doen om aan het eind van de dag met een meer dan tevreden gevoel naar huis te gaan.